Examenstress? Onze tips voor ouders!

  • 4 december 2019

Examens afleggen is een belangrijke periode in het schooljaar.  Een hele beproeving voor onze leerlingen, maar ook als ouder ontsnap je niet aan de examenstress. Het leerkrachtenteam geeft nog enkele interessante tips voor ouders mee. Hoe kan je jouw kind het best ondersteunen? Ontdek onze 5 tips.

Let goed op de gezondheid van je kind
Uit onderzoek is gebleken dat je hersenen beter werken op gezonde voeding. Zorg dus voor vers fruit en veel groenten tijdens het avondeten. Bovendien is het goed als je kind wat beweging krijgt tijdens het studeren. Ga lekker even uitwaaien of laat samen de hond uit in het bos.

Bied ook voldoende structuur en regelmaat aan: tijdig eten, tijdig slapen, rustige studeeromgeving, voldoende beweging en sociale activiteiten.  Een zeer concrete tip: op een goede studeertafel ligt enkel het hoogstnoodzakelijke. Vermijd dat je kind afgeleid wordt! Houd gsm, tablet, internet, tv, … uit de buurt.  Let ook op mogelijke stresssignalen: buikkrampen, verminderde eetlust, hoofdpijn,… Een bemoedigend gesprek kan wonderen doen!

Verplaats je in de situatie van je kind
Geef je kind rust en vraag welke hulp hij/zij van je verwacht of graag zou willen hebben. Geef je kind tijdelijk wat minder huishoudelijke taken, zodat hij/zij extra tijd heeft om zich voor te bereiden.  Verschuif thema’s die op dat moment niet belangrijk zijn naar een latere datum. Zo voorkom je onnodige discussies tijdens de examenperiode. Je kind kan dan studeren in een rustig en vriendelijk klimaat.

Verwen je kind een beetje
Er zijn tijdens de eindexamens al genoeg spanningen. Daarom is het heerlijk om door moeder/vader in de watten gelegd te worden. Maak een lievelingsmaaltijd klaar, geef een lekker stuk taart of verse fruitsla, koop een geluksarmbandje of neem het favoriet tv-programma op zodat ze het later kunnen bekijken…  Door deze tijdelijke verwennerij kan je kind zich even lekker ontspannen. Toon naast de extraatjes ook interesse in de leerstof zonder al te veel vragen te stellen. Je kind zal zich gesteund voelen en ervaren dat er ook ‘leuke’ kanten zijn aan een examenperiode.

Ken het examenrooster
Zorg ervoor dat iedereen van het gezin goed op de hoogte is van het examenrooster. Hang deze op een zichtbare plek op. Dit maakt het makkelijker plannen en geeft je kind een houvast. Hou ook rekening met de studieplanning van je kind. Vermijd activiteiten waardoor deze planning verstoord kan worden. Overleg telkens met je kind of ze er tijd en ruimte voor hebben.

Blijf motiveren
Blijf je kind motiveren. Moedig je kind aan om in zichzelf te geloven. Blijf je kind steunen, ook al vallen haar/zijn prestaties ondanks alle motivatie onverwacht tegen. Toch mag je ook streng zijn, zeker wanneer je merkt dat hij/zij zich onvoldoende voorbereidt. Leg echter niet te veel druk. Zoek eerder naar de oorzaken van de lage motivatie en stel realistische doelen, samen met je kind. 

Veel succes!